Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyarız. M.Kemal Atatürk
OKULUMUZ BEYAZ BAYRAKLA ÖDÜLLENDİRİLDİ....🤩👏🏻👏🏻🥳👍🏻🥰 Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın daha sağlıklı ve güvenli ortamda eğitim almalarını sağlamak için, -Eğitim kurumlarının temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi, -Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi, -Yaşam kalitesinin yükseltilmesi, -Yeterli eğitim almış sağlıklı nesiller yetiştirilmesi amacıyla Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı arasında “BEYAZ BAYRAK” işbirliği protokolü yapılmıştır. Bu kapsamda yapılan çalışmalarla okullar her iki bakanlık tarafından denetlenmiş ve değerlendirilmiştir. Belirlenen kriterler ve çalışmalar doğrultusunda yeterli bulunan okulumuz “TEMİZLİK VE HİJYEN KURALLARINA UYGUN “ bulunarak , “BEYAZ BAYRAK” almaya hak kazanmıştır. Okulumuz Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca sertifika ve plaketle ödüllendirilmiştir. 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 GEMS DERSİ KONU BAŞLIKLARI YILLIK ve AYLIK PLANLAR (2014-2015) NİLGÜN BABAANNENİN MESAJI HER GÜNE YENİ OYUNLARIMIZ.. BİLTAN ANAOKULLARI İŞBİRLİĞİ ile YETİŞEN ÇOCUKLAR EĞİTİCİ YAZILAR

ÇOCUKTA İNATÇILIK

 Çocuğun gelişim evresinde görülen bir özellik olan inatçılık 2,5 yaşında başlayıp 3-6 yaş arasında artış gösterir. Çocuk kendi varlığının farkına varmasıyla birlikte çevresindeki insanlara da varlığını hissettirmek ister.

Meltem Akhan 
Uz. Psikolog

Adeta “ben de varım”, “benim de isteklerim, fikrim, gücüm var” der davranışlarıyla. Çevreden gelen kurallara ve isteklere direnir. İnatçılık gösteren çocuk kendisine söylenenlerin tam tersini yapar. Peki bu durumda ailenin ne yapması gerekir?

İnatçılığın altında yatan nedenler arasında çocuğun varlığının kabullenilmemesi, dinlenmemesi, cezalandırmalar, engellemeler, çocukla birebir tartışmalar ve kardeş kıskançlıkları sayılabilir.

Nasıl davranmak gerekir:

-Çocuğun gelişim evresinde inatçılığın normal bir aşama olduğunun kabul edilmesi,

-Nerede, ne zaman, ne şekilde inatlaşma içine girdiğinin ve nedenlerinin farkına varılması,

-Olumsuz davranışlarının üzerinde yoğunlaşıp eleştirmek ve çocuğu kötülemek yerine, olumlu davranışlarının takdir edilerek çocuğun benlik değerinin artırılması,

-Çocuğun gözü önünde yetişkinlerin inatlaşmaktan uzak durarak onun model almasını engellemesi gerekir.

-Temel ihtiyaçlarının uygun bir şekilde ve zamanında karşılanması önemlidir.

-İnat anında “dur!”, “yapma!” gibi uyarılarda bulunarak çocuğu engellemeye çalışmak yerine daha sakince yaklaşılmalıdır. Direnç direnci doğurur ve güç mücadelesi başlar.  Bunu önlemek için inat anında çocuğun üzerine gitmemek ama istediğini de yapmamak önemlidir.

-Çocuğa düzen, temizlik, tuvalet alışkanlıklarının kazandırılmasında baskıcı tutumdan uzak durulması,

-Yanlış ve sık cezalandırmalardan kaçınılması gerekir.

-Çocuğun direnme gücünü, kendini ortaya koyma çabalarını kırmamaya çalışarak onun benlik değerini zayıflatmamak,

-İsteklerine kulak vermek ve yapabileceklerinin önüne geçmemek,

-İstekleri zorla ve baskıyla yaptırmak yerine açıklamalar yaparak olumlu bir şekilde yaklaşmak gerekir.

En önemlisi de çocuğunuzun duygularını anlamaya çalışmanızdır…