Türk Milleti bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı varolmalarının yegane koşulu olarak kabul etmiş cesur insanların torunlarıdır. Bu millet hiçbir zaman hür olmadan yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır. M.Kemal Atatürk
OKULUMUZ BEYAZ BAYRAKLA ÖDÜLLENDİRİLDİ....🤩👏🏻👏🏻🥳👍🏻🥰 Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın daha sağlıklı ve güvenli ortamda eğitim almalarını sağlamak için, -Eğitim kurumlarının temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi, -Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi, -Yaşam kalitesinin yükseltilmesi, -Yeterli eğitim almış sağlıklı nesiller yetiştirilmesi amacıyla Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı arasında “BEYAZ BAYRAK” işbirliği protokolü yapılmıştır. Bu kapsamda yapılan çalışmalarla okullar her iki bakanlık tarafından denetlenmiş ve değerlendirilmiştir. Belirlenen kriterler ve çalışmalar doğrultusunda yeterli bulunan okulumuz “TEMİZLİK VE HİJYEN KURALLARINA UYGUN “ bulunarak , “BEYAZ BAYRAK” almaya hak kazanmıştır. Okulumuz Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca sertifika ve plaketle ödüllendirilmiştir. 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 GEMS DERSİ KONU BAŞLIKLARI YILLIK ve AYLIK PLANLAR (2014-2015) NİLGÜN BABAANNENİN MESAJI HER GÜNE YENİ OYUNLARIMIZ.. BİLTAN ANAOKULLARI İŞBİRLİĞİ ile YETİŞEN ÇOCUKLAR EĞİTİCİ YAZILAR

OYUN UN ÖNEMİ

OYUN

Çocukları gözlemleyenler onların ne denli çok oyun oynadıklarını fark ederler. Özellikle de çocuk okulöncesi dönemdeyse... Uyanmalarından akşam yatmalarına kadar sürekli olarak oyun oynayabilirler. Her şey bir oyuncak halini alabilir.

Kimi zaman ebeveynler “Tüm gün oyun oynuyor, başka hiçbir iş yapmıyor” şeklinde şikayet ederler. Aslında çocukların özellikle de okulöncesi yaşlarda yapmaları gereken bir iş varsa bu da “oyun oynamaktır”.
Oyun yararlı mı
Bilim adamlarının yaptığı her araştırma oyunun çocuğun çok yönlü gelişiminde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha kanıtlamaktadır.  Oyun çocukların bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimlerinin tümünü olumlu olarak etkiler. Hatta en basit oyun bile çocuğun gelişimini etkiler. Bazı örnekler:
Evcilik oynarken: Çocuklar evcilik oynarken değişik rollere girerler, böylece hayattaki değişik rolleri anlamaya başlarlar (Sosyal gelişim). Oyundan önce ve oyun süresince plan yapar ve bu plana göre hareket ederler (Zihinsel gelişim). Oyun sırasınca oyun arkadaşları ile iletişim kurmak zorundadırlar, bu nedenle anlaşılır şekilde konuşmak, başkalarını dinlemek ve makul bir diyaloğu sürdürmek zorundadırlar (Dil gelişimi ve sosyal gelişim). Oyun sırasında oyuncaklarını paylaşırlar (Sosyal gelişim). Oyunda gerçek hayatta kendilerini tedirgin eden temaları işler ve bunu oyunda canlandırdıkça rahatlarlar (Duygusal gelişim)
Top oynarken: Bedenlerini koordineli ve kontrollü bir şekilde kullanmayı öğrenirler (Bedensel gelişim). Oyunun kurallarına uymaya çalışırlar (Sosyal gelişim). Arkadaşlıklar kurarlar (Duygusal ve sosyal gelişim). Hızlı-yavaş, yukarı-aşağı, yana- ortaya gibi kavramlara hakim olurlar (Zihinsel gelişim). Oyun sırasında pek çok kez sinirlerine hakim olmayı öğrenmek zorunda kalırlar( Sosyal gelişim). Yenilmeyi de öğrenmeye başlarlar (Sosyal gelişim)
Bloklarla kule yaparken: Ellerini ustaca kullanırlar (Bedensel gelişim). Yeni yeni denemeler yapar, ısrarcı olmayı öğrenirler (Zihinsel gelişim). Hayatta gerekli olan pek çok beceri ve kavramı keşfederler (Zihinsel gelişim). Sakin sakin kendi başlarına birşeyler yaparak mutlu olmayı öğrenirler (Duygusal gelişim)
İş mi, oyun mu?
Gennellikle “oyun işte…” diye önemsenen bu işler neden çocukların gelişimini bu denli etkiler? Neden çocuklar en çok oyunda öğrenir?
Bu sorunun cevabını oyunun tanımında aramak gereklidir. Bilim adamları uzun yıllar boyunca oyunun tanımını tam olarak oluşturmaya çalışmışlardır. Oyunun çeşitliliği, her toplumda hatta hayvanların hemen hepsinde dahi bulunması, oyuncuların yaşı ilerledikçe değişmesi  oyunun tanıtımını yapmayı daha da güçleştirmiştir. Bununla ilgili bir çalışmada oyunun tanımı çocuklara buldurulmaya çalışılmıştır. Bunun için ise çocuklara pek çok faaliyet sıralanmış ve onlardan bunları “iş” ve “oyun” olarak ayırmaları istenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki çocuklar kendilerinin isteyerek başlattıkları faaliyetleri “oyun”, başkalarının kendilerinden yapmalarını istedikleri şeyleri ise “iş”  olarak adlandırıyorlar. Şimdi sorumuza geri dönelim. Çocuklar neden oyunda öğrenir? İşte cevap: İsteyerek yaptıkları için. İsteyerek yaptıkları bir faaliyet olduğu için hevesli, mutlu ve dikkatli olurlar. Hata yapmaktan, başarısız olmaktan korkmadıkları için değişik denemeler yapmaktan çekinmezler. Tüm bunlar da öğrenmenin gerçekleşmesi için en uygun ortamı oluşturur.
Oyunda önemli olan nedir?
Yemek pişiren biri için önemli olan nedir? Yemeğin iyi pişmesi ve yiyenler tarafından beğenilmesi. Radyosunu tamir eden biri için önemli olan nedir? Arızanın giderilmesi ve radyonun yine eskisi gibi çalışması. Yani yetişkinler için önemli olan yapılan işin sonucudur. Sonuç iyi ise mutlu olunur. Peki oyun oynayan bir çocuk için önemli olan nedir? Kesinlikle sonuç değil. Önemli olan süreçtir. Çocukların saatlerce uğraşarak yaptıkları bir kuleyi bitirdikten sonra bir anda neşe ile yerle bir edebilirler. Çünkü onlar için önemli olan kule değil kuleyi yaparken yaşadıkları, o sırada hissettikleri neşedir. İşte oyunun en önemli özelliği ve de belki de bu kadar önemli kılan şey budur; sonucun değil sürecin önemli olması. Yetişkinlerin de çocuklarının keyifle oynaması, yani keyifle öğrenip, kendini geliştirmesi için onların oyununun sonuç değiş sürecine dikkat etmesi gereklidir.

 

Suzan ÖZKÖK