Türkiye'nin asıl sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür. O halde, herkesten daha çok refah, saadet ve servete müstahak ve layık olan köylüdür. Onun için, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin iktisadi siyaseti bu aslî gayeye erişmek maksadını güder. M.Kemal Atatürk
OKULUMUZ BEYAZ BAYRAKLA ÖDÜLLENDİRİLDİ....🤩👏🏻👏🏻🥳👍🏻🥰 Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın daha sağlıklı ve güvenli ortamda eğitim almalarını sağlamak için, -Eğitim kurumlarının temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi, -Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi, -Yaşam kalitesinin yükseltilmesi, -Yeterli eğitim almış sağlıklı nesiller yetiştirilmesi amacıyla Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı arasında “BEYAZ BAYRAK” işbirliği protokolü yapılmıştır. Bu kapsamda yapılan çalışmalarla okullar her iki bakanlık tarafından denetlenmiş ve değerlendirilmiştir. Belirlenen kriterler ve çalışmalar doğrultusunda yeterli bulunan okulumuz “TEMİZLİK VE HİJYEN KURALLARINA UYGUN “ bulunarak , “BEYAZ BAYRAK” almaya hak kazanmıştır. Okulumuz Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığınca sertifika ve plaketle ödüllendirilmiştir. 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 GEMS DERSİ KONU BAŞLIKLARI YILLIK ve AYLIK PLANLAR (2014-2015) NİLGÜN BABAANNENİN MESAJI HER GÜNE YENİ OYUNLARIMIZ.. BİLTAN ANAOKULLARI İŞBİRLİĞİ ile YETİŞEN ÇOCUKLAR EĞİTİCİ YAZILAR

Çocuğu övmek yerine; olumlu ben iletisi kullanınız..

 Çocuklarımızı elbette takdir edeceğiz, etmeliyiz de zaten. Yüreklendirmeli cesaretlendirmeliyiz. Ama övgü kullanmadan. İşte övgü yerine kullanılabilecek ve olumsuz duygulara meydan vermeyecek başka seçenekler:

Olumlu Ben İletisi: (Ben iletisi= Öznesi ben olan, benim olumlu duygularımı ifade eden cümle)

Olumlu ben iletisi karşıdaki kişiye, davranışının sizde neden olduğu duyguyu açık ve net bir biçimde iletmektir. 

"..ınca kendimi iyi hissediyorum"
"..ınca çok şaşırdım"
"..ınca çok rahatladım"
"..ınca çok hoşuma gitti"
"..ınca heyecanlandım"

Övgünün ise, karşınızdaki kişinin görünümü, söylediği ve yaptığıyla ilgili bir tümce olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Kulağa sen iletisi gibi gelir ve ardında yargılama ya da değerlendirme bulunur.

Çok düzenlisin
Konuşman harikaydı
Çok iyi iş yaptın

(Bu cümlelerde sen hitabı vardır, kendi duygularımızı iletme yoktur. Bu gibi sen iletileri övgüye girer, önceki yazılarda ele alınan olumsuz sonuçları vardır)

Ben iletileri ise kendinizle ilgili bilgiler iletir, karşıdakini değerlendirmez.

Örnekler:
1- Olay: Oniki yaşındaki çocuğunuz siz söylemeden doğum günü partisinin ardından evi temizledi. 

"Partiden sonra evi temizlemen çok düşünceli bir davranış, aferin sana" (övgü= zararlı sen iletisi)
"Her yeri temizlediğini görünce çok rahatladım çünkü çok yorgundum ve o karışıklığı nasıl toparlayacağımı kara kara düşünüyordum." (olumlu ben iletisi)

2- "Aferin sana. Kahvaltıdan sonra kirli tabaklarını bulaşık makinesine koymayı unutmadın." (övgü= zararlı sen iletisi)

"Kahvaltıdan sonra kirli tabaklarını bulaşık makinesine koymak zorunda kalmayınca başka işlere zamanım arttı." (olumlu ben iletisi)

"Olumlu ben iletileri inanılır olmalıdır. Bu nedenle o andaki gerçek duygularınızı dürüstçe iletmelisiniz. Doğal gerçek ve gizli gündemsiz hazırlanan Ben iletileri amaca uygun iletilerdir. Doğal derken önceden tasarlanmamış hemen o anki duyguları iletmekten söz ediyorum. Gizli gündemsiz derken de, çocuğun davranışını değiştirmesini söylemek gibi bir amaç taşımaması gerektiğini söylüyorum."

Gizli gündemli bazı iletiler:

Ev işlerini düzenli yaptığını görmek beni çok mutlu ediyor. Olumlu bir ben iletisi olsa da 
çocuğun hep ev işlerini düzenli yapmasını istemek gibi bir gizli gündemi yansıtan bir cümle. Bu nedenle olumlu etkisini yitiriyor, çünkü çocuklar gizli gündemleri anlama konusunda çok yetenekliler. Samimi olmadığınızı anlarlar.

İşte bunlar seninle gerçekten gurur duymamı sağlayacak gerçek notlar. gizli gündem: notların yüksek olsun hep
Bugün saçının biçimini her zaman taradığından daha çok beğendim. gizli gündem: saçını hep böyle tara

Kitapta olumlu ben iletileri kullanmak için ana babaların olumlu ben iletisi alıştırması yapmasının iyi olacağı yazıyor. Bir kağıdın sol tarafına yukarıdan aşağıya çocuğunuza yaptığınız övgüler yazın. Sonra her birisinin karşısına olumlu ben iletisine çevirdiğiniz halini yazın..



Günlük hayatınızdan kesitleri düşünerek bu listeyi uzatabilirsiniz. Karşılarına ben iletilerini de koyarak tabi.

Ben iletileri gönderme, sadece övgü yerine seçenek olarak değil çocukların istenmeyen davranışlarını değiştirmek için de etkili olarak kullanılan bir method.